luni, 15 octombrie 2007

Cum Inveti Mai Bine - Acasa sau Prin Calatorii?

Cand ti-ai pus in minte sa inveti o limba straina noua, esti in pozitia in care poti sa alegi cum vrei sa o inveti. Practic, ai trei optiuni: sa incepi un curs de limbi straine acasa (ori cu ajutorul unor carti, ori online), sa incepi asa numita “experienta de invatare prin calatorii” in care va trebui sa iti petreci cat mai mult timp in calatorii in tari in care se vorbeste limba respectiva, sau o combinatie intre cele doua, ca a treia varianta. Vom incerca sa disecam primele doua metode si sper ca la finalul articolului, va veti da seama care optiune vi se potriveste mai bine.

In primul rand, invatatul de acasa are doua mari avantaje: e mai ieftin si e mult mai comfortabil. Nu prea conteaza limba straina pe care o inveti, mai mult ca sigur ca vei gasi o gramada de cursuri de genul “invata de unul singur” pe Internet sau prin librarii, scrise in mod special pe limba respectiva. Daca sunt scrise si structurate cum trebuie, aceste cursuri pot fi extrem de eficiente.

Daca preferi, poti sa iei si un curs gratuit online, de pe unul din site-urile de profil (Internet Polyglot e un site superb pentru asa ceva, apropo). Aceste lectii gratuite sunt foarte comfortabile si evident, va scapa de un cost suplimentar. Daca aveti posibilitatea, gasiti un curs gratuit online care sa va ofere si lectii scrise cat si lectii audio. Acestea, sau mai bine zis aceasta combinatie e extrem de puternica si aproape dubleaza eficienta procesului de invatare.

Invatatul prin calatorii e desigur mult mai costisitor, insa depinde si unde anume calatoresti. De exemplu, daca esti un german care vrea sa invete franceza, nu iti va fi chiar asa greu sa mergi cateva sute de kilometri cu masina, sau cu un mijloc de transport in comun in Franta. Insa daca esti un american care vrea sa invete chineza…situatia se schimba putin. Pentru noi romanii, e destul de scump sa mergi si prin Europa, deci costul va fi intr-adevar un dezavantaj.

Avantajele invatatului prin calatorii sunt destul de evidente. Trezindu-va direct in mijlocul unei oaze de cuvinte straine, creierul vostru se va concentra pentru a se adapta si a intelege ce se vorbeste in jur, ceea ce va ajuta la invatarea limbii respective. Corelatia dintre imagini si cuvinte e facuta mult mai usor si chiar si o scurta vizita la supermarket va va aduce cateva cuvinte noi in vocabular, chiar de pe raftul cu fructe!

In concluzie, trebuie spus ca niciuna din aceste metode nu va poate garanta ca veti putea vorbi limba respectiva la perfectie. De fapt, scopul lor este sa va creeze o baza in aceasta limba, o fundatie pe care o veti folosi mai tarziu pentru a invata limba straina respectiva in detaliu. Fiecare metoda are cateva puncte forte (gramatica pentru invatatul de acasa si ortografia si pronuntia pentru invatatul prin calatorii) si unele puncte slabe (pronuntia pentru invatatul de acasa si gramatica pentru invatatul prin calatorii), ceea ce poate duce la idea ca metodele acestea sunt complementare si ca o combinatie intre ele doua poate fi cea mai buna solutie.


Niciun comentariu: