luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Iti Imbunatatesti Vocabularul – Invata Cuvintele Care Conteaza

Cand incepi sa iti formezi vocabularul care sta la baza unei limbi straine, pregateste-te pentru partea cea mai lunga din procesul de invatat. Ortografia, pronuntia si gramatica pot fi invatate in decurs de cateva saptamani, dar vocabularul trebuie imbunatatit constant si ca sa zici ca ai un vocabular solid, iti trebuie luni de exercitii.

Deci, avand in vedere ca aceasta e o bucata mare si grea din procesul de invatare, unde incepi? Multi specialisti considera ca fiecare limba are un asa numit vocabular de baza, cu foarte putine cuvinte care pot sa te faca sa intelegi ce se spune in mare, intr-o conversatie uzuala. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa inveti aceste 100 de cuvinte de baza care formeaza structura oricarei conversatii intr-o limba straina. Asta include saluturi, emotii, verbe comune (a avea, a face, a fii, a iubi, etc) si substantive comune (oameni, loc, timp, etc). Ai doua modalitati de a invata: ori incepi si inveti cuvintele pe de rost, ori incerci sa le inveti in mod natural, ascultand conversatii scurte sau citint traduceri usoare. De asemenea, mai poti incerca si casete audio pentru incepatori in limba straina pe care o inveti, sau chiar cursuri gratuite online.

Dupa ce ai stapanit aceste 100 de cuvinte de baza, incearca sa formezi structuri simple cu ele: propozitii scurte, fraze usoare si asa mai departe. Apoi, pasul urmator va fi sa inveti vocabularul auxiliar al unei limbi, vocabular care in majoritatea cazurilor cuprinde aproximativ 1000 de cuvinte si care formeaza 70% din limba folosita in mod uzual: substantive (fructe, legume, animale, unelte, etc), adjective (culori, calitati) si verbe mai comune. Partea buna e ca daca ai deja cunostinte in cele 100 de cuvinte de baza, iti va fi mult mai usor sa le inveti pe cele auxiliare, din context. De asemenea, dupa ce ai invatat vocabularul auxiliar, incearca sa formezi propozitii mai lungi si mai complexe cu ele si cu cuvintele de baza.

Dupa ce te-ai familiarizat cu aceste 1000 de cuvinte auxiliare + cele 100 de cuvinte de baza (evident, numarul se poate schimba de la limba la limba, dar de obicei se invarte in jurul celor care le-am mentionat mai sus) poti incepe sa inveti ce vrei: poti sa treci la gramatica, sau poti sa iti perfectionezi pronuntia si ortografia, poti sa incerci sa scrii in noua limba straina, etc.

Pentru inceput, poti folosi metoda Camerei Romane. Aceasta tehnica de invatare este la fel de eficient pe cat este de veche si consta in imaginarea unei camere cu care sunteti familiar (de exemplu propria voastra camera, sala de clasa, sufrageria, etc) si sa asociati imagini cu cuvintele pe care le invatati, cu obiecte din camera respectiva. De exemplu, daca vrei sa inveti cum se zice “minge” in olandeza, imagineaza-ti o minge in mijlocul sufrageriei si repeta pronuntia cuvantului, in minte sau cu voce tare. Astfel, atribuind o imagine unui cuvant, creierului ii va fi mult mai usor sa isi aminteasca acest cuvant, deoarece e mai obisnuit sa retina imagini decat siruri de caractere.

Flashcardurile sunt destul de eficiente de asemenea. Iar daca puteti sa vi le si confectionati singuri, cu atat mai bine. Taiati niste cartoane de dimensiuni 3x5, scrieti cuvantul pe care vreti sa il invatati in Romana pe o parte si in limba pe care o invatati pe cealalta parte. Apoi, cu cat aflati mai multe despre cuvantul respectiv, puteti adauga pe flashcard alte informatii, precum forme ale cuvantului, cazuri, genuri, timpi si asa mai departe. Este intr-adevar o metoda mai inceata de invatare, dar odata ce ati completat un flashcard cu un cuvant, nu il veti uita pentru o perioada indelungata.

In ultimul rand, puteti incerca metoda cartii de telefon. Scrieti pur si simplu toate cuvintele acelea de baza pe o foaie de hartie si in dreptul lor, scrieti traducerile lor in romana. Cititi fiecare cuvant, de sus in jos si repetati traducerea de cateva ori cu voce tare (nu in minte, e mai bine sa cititi cu voce tare, pentru a activa si memoria auditiva si a va perfectiona si pronuntia in acelasi timp). Incercati sa invatati pe “bucati mici”, de cate 15-20 de cuvinte. Daca incerci sa inveti 100 de cuvinte de-odata, pana cand ajungi pe la al 50-lea, deja le-ai uitat pe primele daca nu le imparti pe grupuri mici pe care sa le poti aprofunda.


Niciun comentariu: