duminică, 2 decembrie 2007

Invata Limba Spaniola

Spaniola e una dintre cele mai importante limbi vorbite pe Pamant, cel putin in ceea ce priveste numarul de vorbitori, care se apropie de 350 de milioane. Spaniola e a 4-a limba vorbita ca urmare a acestor numere, dupa Engleza, Indiana si Chineza. Din acest motiv, e clar de ce sute de mii de oameni se inscriu la cursuri de limba Spaniola in fiecare an.

Spania e vorbita in majoritatea tarilor din America de Sud si Centrala (in afara de Brazilia si Guineei), in Spania, in Andorra, in Guineea Equatoriala, in Sahara si in parti din Statele Unite, deci putem spune ca daca stii spaniola, poti sa te intelegi cu oamenii din majoritatea emisferei vestice. In plus, exista multe alte limbi care sunt foarte usor de invatat odata ce stii Spaniola, limbi precum Portugheza, Braziliana, Italiana sau Romana, care au toate foarte multe elemente in comun cu aceasta limba.

Una dintre problemele care apar de multe ori cand incerci sa inveti Spaniola e folosirea accentelor. Accentele spaniole arata felul in care cuvintele trebuie articulate si de multe ori pot schimba intreg sensul al unei propozitii. De exemplu, cuvantul “esta”. Fara accent, esta inseamna “acest” dar “está” cu accent pe ultima vocala, inseamna “este”.

Odata ce ai o oarecare stapanire pe vocabularul spaniol si pe pronuntia cuvintelor, un mod bun de a-ti imbunatati limba e prin media, fie ca e vorba de muzica Spaniola, canale TV in spaniola (sau programe subtitrate). Cand asculti muzica sau cand te uiti la un film in Spaniola, incearca sa te concentrezi pe interceptarea cuvintelor care le cunosti si relationarea lor la contextul in care sunt zise. Asta te va ajuta sa iti creezi un vocabular bogat si sa corelezi substantivele cu adjective si verbe mult mai usor.

Tine minte, de multe ori cand invatam o limba, e mai important ca la inceput sa te concentrezi pe elementele pasive ale acelei limbi, precum ascultatul si cititul, inainte sa treci la elemente active, precum vorbitul sau scrisul. De aceea e important sa incerci sa citesti si sa asculti cat mai mult, dpa care, daca simti ca ai un control bun asupra limbii, poti incerca si sa scrii sau sa vorbesti, corectandu-ti in timp limba. Deci nu fi dezamagit daca nu vei reusi din start sa scrii sau sa pronunti cuvintele corect, aceste elemente se invata in timp.

Un comentariu:

Cristina Marin spunea...

Eu am o problema usor bizara cu spaniola: stiu sa port o discutie destul de complexa, dar n-as sti sa ma descurc la a o scrie.De ce? Pentru ca am invatat-o din telenovele pe cand abia invatam sa scriu si sa citesc in romana; dar nu,nu eu urmaream telenovele ci mama.
Deci,chiar e o metoda buna sa inveti o limba straina uitandu-te la diferite programe tv in limba respectiva...dar trebuie sa stii si cum se scrie.