duminică, 2 decembrie 2007

Invatarea Unei Limbi Straine cu Ajutorul Jocurilor Educative

Daca ai copii, sau daca ai un frate sau o sora mai mica pe care i-ai vazut cum cresc, atunci probabil ca ai invatat cum incep ei sa prinda limba nativa din mers. Primele cuvinte sunt de obicei cele cu care intra cel mai mult in contact, precum apelative parentale “mama” sau “tata” si asa mai departe. Mai incolo, sunt incurajati sa vorbeasca si baza lor de vocabular consista din cuvinte din activitatiile zilnice, precum a manca, a dormi si a se juca. De fapt aici am vrut sa aduc discutia, la joaca copiilor nostri si la cum ii putem educa prin jocuri de limba.

Tot mai multi copii adopta patternul de mai sus cand invata o limba si oamenii de stiinta sustin ca putem simula acelasi proces la o varsta mai inaintata. Deci practic, putem copia procesul de invatare a limbii native si sa il folosim pentru a invata o limba secundara. De aceea se incearca tot mai mult sa ne intoarcem la radacini si sa invatam prin joaca, in mod natural, Jocurile cu flashcarduri de exemplu, sunt foarte populare in ziua de azi. Corelatia imagine-text pe care le ofera e extrem de benefica si ne poate ajuta sa memoram cuvintele mai usor.

Un alt mod interesant de a invata o limba straina e sa te joci pe calculator. Chiar daca majoritatea jocurilor sunt in Engleza, unele pot fi traduse (majoritatea jocurilor traduse sunt in Italiana, Germana, Franceza si Spaniola). Daca reusesti sa pui mana pe o copie in limba respectiva, te va ajuta enorm in invatarea limbii.

De fapt exista si un studiu in acest sens, in care un Englez tanar care nu stia vorbi nici o alta limba straina, a fost invitat sa joace un popular joc video pe un server Frantuzesc. Chiar daca la inceput era extrem de confuz, dupa contactul constant cu alti jucatori umani si cu interfata jocului care era in franceza, baiatul a reusit destul de repede sa inteleaga despre ce e vorba. A fost ca si cum l-ar fi aruncat cineva in mijlocul Parisullui, inconjurat doar de francezi. Dupa ce a trait in acest cadru strain, auzind si citind franceza, si-a marit in mod organic vocabularul si dupa cateva luni putea deja vorbi la un nivel de baza.

Desigur, nu e rau nici daca incercati sa invatati cu metodele “clasice”. Unele site-uri de exemplu ofera cursuri de engleza, germana, spaniola, italiana sau poloneza iar daca te apuci de o limba noua, poti sa iei cursuri clasice de pe Internet de unde sa inveti.

Niciun comentariu: