duminică, 2 decembrie 2007

Invatati o Limba Straina Noua si Creati o Casa Bilingva

Invatarea unei noi limbi straine, ca o familie, poate fi o chestie extrem de placuta, mai ales daca aveti copii mici. Pentru ei, invatatul la asa varsta frageda va fi mult mai usor decat mai tarziu in viata, deoarece procesul de asimilare a datelor e mult mai activ la copii. Va fi de asemenea o recompensa pentru tine, sa ai contact cu o limba straina. Majoritatea copiilor vor creste invatand si limba romana si limba straina natural, singura diferenta va fi facuta de gradul de expunere pe care o au la fiecare limba. Daca vrei totusi sa faci procesul mai rapid, exista cateva tehnici care s-au dovedit a fi utile.

De exemplu, exista multe programe online care te ajuta la invatarea unei limbi noi, facand intre timp procesul mult mai distractiv decat e in mod normal. Folosirea jocurilor de memorie, a puzzle-urilor sau a flash card-urilor de exemplu, pot face din invatatul unei limbi straine o activitate de recreere, nu neaparat o corvoada.

Daca te distrezi in timp ce inveti ceva, sunt sanse mari ca si copii tai sa vrea sa invete. Trebuie totusi sa le amintesti despre acest lucru, prin diverse “jocuri” de-ale tale. De exemplu, puteti sa iesiti cu familia in oras, la un restaurant, si sa va prefaceti ca sunteti toti straini, vorbind doar in limba secundara. Sau, daca aveti mai multi copii de varste aproximativ asemanatoare, ei pot sa vorbeasca intre ei fara sa ii inteleaga colegii, ceea ce le va da un nou motiv sa invete bine limba secundara.

Nu e usor sa cresti o familie bilingva azi, dar trebuie sa recunoastem ca are cateva avantaje indiscutabile. Pe langa faptul ca ii vei invata pe copiii tai o limba noua, ii vei invata de fapt sa invete limbi straine. Stiu ca suna ciudat, dar cu cat inveti mai multe limbi cu atata iti va fi mai usor sa inveti altele, pentru ca procesele si mecanismele de asimilare a datelor vor fi deja formate si in plus, s-ar putea ca limbile respective sa fie inrudite, ceea ce le va face mult mai usor de retinut. De exemplu, odata ce ai invatat Engleza iti va fi mult mai usor sa inveti Germana, pentru ca limbile sunt inrudite.

Sigur, intregul proces de a crea o familie bilingva nu e usor si pune cateva responsabilitati in plus pe parinti. Va trebui sa fi atent si la copiii tai sa invete limba si va trebui sa te concentrezi si tu pe ea. Va trebui sa acorzi atentie sporita copilului tau, pentru ca daca il incarci cu prea multe date sau daca insisti prea mult cu cele doua limbi, il poti face sa isi intoarca definitiv spatele catre una din ele si e greu de crezut ca va reveni la sentimente mai bune.

Niciun comentariu: