luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Memorezi Cuvinte Mai Rapid

Vei gasi multe surse care vor zice ca una dintre cele mai bune metode de a invata o limba straina e sa memorezi constant cuvinte noi si traducerea lor. Curand, dupa ce ai un vocabular bogat, vei avea posibilitatea sa “gandesti” in limba respectiva, ceea ce te va ajuta incredibil de mult sa finisezi si ultimele elemente pe care nu esti asa de sigur. Avand in vedere cat de importanta e memorarea cuvintelor, am decis sa prezint cateva sfaturi care s-ar putea sa va ajute in acest scop.

Evitati Metoda Cartii de Telefon

Ce presupune aceasta metoda: sa iei anumite cuvinte, sa le scrii pe o foaie intr-o coloana, dupa care sa le iei pe rand si sa le memorezi, alaturi de intelesul lor. E ca si cum ai incerca sa memorezi numele dintr-o carte de telefon: vei reusi poate sa retii cateva, dar majoritatea numelor se vor pierde din memorie. Evident, metoda cartii de telefon e extrem de invechita si ineficienta, deci ar trebui, pe cat posibil, sa o evitati.

Folositi Imagini Pentru Memorarea de Cuvinte

Creierul nostru e mult mai bine optimizat sa retina imagini decat siruri de caractere, cum sunt cuvintele. Destul de multe cursuri de limba straina moderne se bazeaza pe imagini pentru a te ajuta sa memorezi cuvintele noi si pe buna dreptate, deoarece acestea au un efect benefic si de lunga durata. Flashcardurile de exemplu, sunt un mod foarte bun de a aplica o imagine langa un cuvant, pentru a-l retine mai usor. La fel tehnicile care implica mnemonice. Quiz-urile care te lasa sa adaugi un anume cuvant pe o imagine sunt de asemenea destul de folositoare.

Foloseste Emotiile Petru a Memora Cuvinte


Da, stiu ca sub titlul suna aiurea. Totusi, cum pot emotiile sa te ajute sa memorezi cuvinte intr-o limba straina? Suna aiurea, dar aveti incredere, nu e. Si cea mai puternica emotie care te va ajuta in memorarea cuvintelor noi e sentimentul de distractie. Daca faci ceva din placere, vei invata acel ceva in mod natural, mult mai rapid si pentru o perioada de timp mult mai lunga. Gandeste-te la un joc video despre, sa zicem, Roma antica. Chiar daca nu ai fost foarte pasionat de istoria Romei si nu stii foarte multe date din domeniu, daca iti place jocul si te distrezi, vei retine foarte multe informatii din timpul jocului, pe care le vei putea folosi ulterior.

In concluzie, trebuie precizat un singur lucru: niciodata sa nu inveti cuvinte noi ca si un robot. Incearca sa le incluzi in vocabularul tau in mod natural, nu sa le fortezi acolo. Daca nu poti sa gasesti o metoda care sa le introduca natural, macar incearca sa folosesti tehnici de invatare mecanice, dar care sunt bazate pe imagini sau sunete, deoarece memoria vizuala si cea auditiva sunt extrem de puternice.


Cum sa Memorezi Cuvinte Mai Usor

Unul din primii pasi pe care trebuie sa ii faci cand inveti o limba, fie ea straina sau natala (cand suntem copii, evident) este sa iti extinzi vocabularul prin memorarea de cuvinte (in mare parte substantive si adjective la inceput). Memorarea lor se face natural pentru limba natala, deoarece traind intr-un mediu care le foloseste constant, reusim mult mai usor sa le retinem. Urmatorul articol va va ajuta sa memorati cuvintele mai usor, folosind cateva metode eficiente.

Flashcarduri

Flashcardurile sunt unealta de baza pentru memorarea cuvintelor si chiar daca sunt folosite in mare parte cu copii, chiar si adultii pot beneficia de ajutorul lor cand invata o limba straina noua. Un flashcard e o bucata de carton care contine o imagine si un cuvant care explica imaginea, de cele mai multe ori un substantiv. Flashcardurile sunt foarte bune daca sunt folosite ca un prim pas in vocabularul noii limbi pe care o invatati.

Inlantuiri Mnemonice

Mnemonicele sunt in general descrise ca o abreviere, sau o reprezentare simbolica ce ajuta oamenii sa memoreze un “ceva” anume mai usor. Mnemonicele sunt folosite sa stimuleze asimilarea de date in memorie, deci evident, se potrivesc ca o manusa invatarii de limbi straine. Un exemplu de inlantuire mnemonica: tocmai ai invatat cuvantul “mare” in limba straina pe care o studiati. Acum imaginati-va o mare cu valuri care se sparg de stanci si imediat cand veti auzi cuvantul, imaginea respectiva va aparea in minte si va va “spune” ce inseamna cuvantul. Imaginea e mai usor de retinut decat cuvantul, deoarece creierul nostru e obisnuit sa tina minte imagini mai bine decat cuvinte.

Suplimente Nutritive pentru Memorie

Exista numeroase astfel de suplemente pe piata, majoritatea putand fi cumparate din farmacii. Ele te pot ajuta sa memorezi cuvintele pe o durata mai lunga, sa iti amintesti mai repede anumite cuvinte pe care le-ai invatat mai demult, sau pur si simplu sa te ajute sa te concentrezi in timp ce inveti noua limba straina. Majoritatea acestor suplimente sunt naturale si folosesc extracte de ierburi precum Reishi, ginseng, bacopa, mucuna sau fo-ti. Probabil cea mai populara planta din aceasta lista e Ginsengul, care e folosit ca un ajutor pentru orice proces de invatare. Aceste ierburi nu au efecte secundare, insa s-ar putea sa fiti alergic la unul din ele, caz in care trebuie sa va vizitati medic-ul.


Cum sa Inveti Limba Rusa, Fara sa Renunti Dupa Primele Zile

Pentru vorbitorii de limba Engleza, cat si pentru majoritatea europenilor, invatarea limbilor latine sau anglo saxone decurge destul de usor. Dar cand suntem pusi fata in fata cu o limba care nu are aceleasi reguli gramaticale, alfabet, genuri, cazuri si timpuri, suntem intr-o situatie dificila. De acea rusa e considerata o limba extrem de dificila, alaturi de japoneza, chineza, araba, coreana si asa mai departe. Multi oameni incep sa invete rusa si nu ajung nici macar la “Ziua 2” in cartea de curs, deoarece nu pot pur si simplu sa faca fata unei limbi atat de diferite. Deci hai sa vedem cum putem invata rusa fara sa ne vina sa ne oprim dupa prima zi.

Pasul 1 – Alfabetul Rus si Numerele

In primul rand, inainte sa poti sa te apuci de invatat vocabular, gramatica sau ortografie, ai nevoie sa te obisnuiesti cu alfabetul rus si cu sistemul lor de numerotare. Alfabetul rus contine 33 de litere, din care 21 consoane si 10 vocale, insa au si 2 litere care nu au un sunet. O chestie care complica de multe ori invatarea alfabetului rus pentru noi este faptul ca unele litere din acesta seamana cu literele din alfabetul latin. De exemplu, litera B din rusa nu se pronunta “Be” ci “Ve”. Alte litere in schimb, chiar seamana cu cele din alfabetul nostru si se pronunta la fel: M se pronunta “eM”, ca si in romana.

Pasul 2 – Primele Cuvinte

Fiecare limba are aproximativ 1,000 de cuvinte care formeaza baza vocabularului. Cu aceste cuvinte te poti descurca in conversatii de zi cu zi si un om de rand foloseste aceste cuvinte in aproximativ 80% din conversatiile sale.

Incearca sa inveti ce l-ai invata pe copilul tau in romana: culorile, animalele, fructele, legumele, saluturile, zilele saptamanii, lunile si asa mai departe. Tine totul simplu si incearca sa inveti fiecare cuvant intr-un context, nu doar dintr-o lista sau din dictionar. Daca reusesti sa gasesti niste texte traduse din romana in rusa si vice versa, vei invata foarte multe cuvinte noi, dar trebuie sa fii sigur ca le si memorezi, nu ajunge doar sa le citesti.

Pasul 3 – Gramatica de Baza

Sigur, gramatica e un camp de lupta extrem de intins, si va trebui sa o cuceresti sector cu sector. Incepe mai intai cu genurile si invata cum sa determini genul unui cuvant in rusa. Asta se poate face usor, analizand consoana sau consoanele din finalul oricarui substantiv. Poti sa iti scoti de pe Internet o lista cu mai multe cuvinte la masculin, feminin si neutru si sa observi cum e terminatia lor.

Timpurile verbelor sunt insa cu totul alta poveste si va fi mai greu sa le intelegi si analizezi. Timpurile in limba rusa au anumite aspecte care le face sa fie greu de gasit din prima. As sugera sa incerci sa inveti timpurile in mod natural, mai tarziu, decat sa incerci sa le inveti pe de rost acum.


Cum sa Inveti Germana Usor

M-am saturat sa aud oameni care se plang cum ca “invatatul limbii germane e atat de greu si lung!” si practic poti auzi astfel de oameni peste tot pe Internet. Trebuie sa te intrebi insa: ce naiba fac oamenii astia gresit? Germana este una dintre cele mai usoare limbi pentru noi, mai ales daca stii si Engleza ca limba secundara.

Limbile germana si engleza au multe in comun, din cauza faptului ca au aceasi baza anglo-saxona. Regulile gramaticale sunt aproape la fel, au multe cuvinte care seamana intre ele, numite cognate si desi multe din cuvintele din germana pot suna putin “dure”, cu mai multe consoane, aceasta bariera poate fi usor trecuta cu ajutorul catorva lectii de limba. E chiar mai usor pentru cei care stiu engleza ca limba secundara sa invete germana, decat cei ai caror limba materna e engleza. De ce? Simplu. Pentru ca invatand engleza ca limba secundara, noi avem deja experienta in a invata mecanismele gramaticale si structurale ale acestei limbi, pe cand un englez, american sau australian, le va invata in mod natural, fara sa se concentreze prea mult pe gramatica.

Un truc prin care putem face ca limba Germana sa fie mai usor de invatat este sa mentinem procesul de asimilare distractiv si relaxant. Da, aceste doua ingrediente, distractie si relaxare sunt o combinatie perfecta cand invatam o limba straina. Incepe usor, chiar daca esti adult, cu cateva “tehnici pentru copiii”. Invata cuvintele de baza, numerele, culorile, lunile, zilele si asa mai departe si familiarizeaza-te cu scrisul in limba germana, pronuntia si incearca sa gasesti legaturi intre cuvinte germane si engleze, sau romanesti. De exemplu, cu ce seamana ziua de “Montag” din germana, ditre zilele saptamanii in Engleza?

Urmatorul pas este sa iti imbogatesti vocabularul in Germana. Foloseste jocuri de limba, flashcard-uri, mnemonice si tot ce crezi ca te-ar mai putea ajuta sa inveti cuvinte noi, intr-un mod placut, distractiv. Incearca sa combini metode care se bazeaza pe memoria vizuala, pentru ca aceasta este extrem de puternica si vei face mult mai usor legatura intre o imagine si un cuvant, decat daca ai invatat pur si simplu cuvantul de pe foaie.

O ultima chestie care merita notata (acesta e un sfat general, dar poate fi aplicat cu brio pentru limba Germana): nu uita sa revizuiesti ce ai invatat, altfel vei asimila date noi dar vei uita pe cele care le-ai invatat initial. Daca e posibil, incearca sa te axezi pe ce ai invatat initial inainte sa treci la un subiect nou. De exemplu, daca ai inceput sa inveti despre domeniul “fructe”, nu sari direct la “sporturi”. Gaseste cateva domenii care sunt legate de fructe, precum “bucatarie”, “mancare”, “agricultura”, etc. Asta te va ajuta sa plasezi cuvintele in context si te va ajuta sa le legi mult mai bine decat daca ai invata din mai multe domenii de-odata.

O alta metoda prin care poti invata limba Germana foarte usor e cu ajutorul televizorului si a mediei. Desigur, aceasta metoda de invatat natural are si contestatarii ei. Avand in vedere ca inveti direct din conversatii in Germana, exista riscul ca si cel care vorbeste (intr-un film de exemplu), sa foloseasca un dialect sau argou, ceea ce va face sa iti fie aproape imposibil sa extragi cuvinte noi, pentru ca te vei chinui tot timpul sa intelegi ce vrea respectivul sau respectiva sa zica. Asta se intampla mai mult cand inveti natural cu ajutorul televizorului sau cu casete audio, insa daca inveti dintr-o carte scrisa in germana, sau o revista, e mult mai usor, deoarece te poti opri si sa cauti cuvintele in dictionar.


Lectii Gratuite de Limbi Straine

Invatarea unei limbi straine noi nu e niciodata ceva usor, nici chiar cand limba ta materna si limba pe care o inveti au un fond lexical comun. Daca te-ai mutat recent intr-o tara noua, curba de invatare va fi mult redusa decat daca incerci sa inveti limba respectiva in particular, deoarece nu exista curs sau carte care sa poata sa egaleze efectele benefice care ti le ofera faptul ca traiesti intr-un mediu in care limba straina pe care o inveti este pretutindeni.Totusi, deoarece majoritatea oamenilor incep sa invete o limba noua de acasa, pentru a se pregati pentru o viitoare vizita in strainatate, sau o mutare definitiva, va voi da cateva sfaturi pentru a va face viata mai usoara cand alegeti lectiile gratuite online cu care sa lucrati.

Nu conteaza ca inveti engleza, spaniola, franceza, germana, japoneza, italiana, olandeza, rusa, portugheza, araba, latina, hindusa, poloneza, romana, turca, ceha sau ucrainiana, exista un site pe Internet care iti poate satisface toate nevoile de invatare a acestor limbi. Acest site se numeste www.internetpolyglot.com si e o compilatie de lectii gratuite care pot fi luate online, printr-un sistem intuitiv si usor de folosit.

De fapt, cand inveti o limba straina cu Internet Polyglot, iti vei crea propriile tale lectii, concentrandu-te pe ce ai nevoie mai mult: sa iti imbogatesti vocabularul, sa memorezi cuvinte, sa ai o pronuntie perfecta, sa inveti acronimele comune, sa eviti erori sintactice, sa inveti un anume argou sau dialect si asa mai departe. Astfel, poti sa iti creezi tu strategia pentru invatare si sa faci asta in ritmul tau, fara sa iti spuna cineva cand sa inveti si cum sa inveti.

Printre aceste lectii gratuite online, vei gasi si cateva care vin sub forma de jocuri educative. Acestea sunt, desigur, menite sa ajute copiii sa invete o limba straina mai usor, dar asta nu inseamna ca adultii nu pot beneficia de pe urma lor. De fapt, oamenii de stiinta au demonstrat ca daca reusim sa combinam distractia si relaxarea cu invatatul, vom memora datele mult mai usor si pe o durata mai lunga decat daca le-am invata “fortat” si intr-un mod mecanic. Deci nu evitati aceste jocuri educative, pentru ca sunt intr-advear foarte folositoare.

Nu in ultimul rand, www.internetpolyglot.com ofera posibilitatea celor care au folosit cu succes serviciile site-ului sa isi puna online propriile lectii, ajutandu-I pe altii in procesul de invatare. Desigur, ce a fost foarte util pentru o alta persoane, poate fi total inutil pentru tine, deci nu te baza doar pe ce a avut succes la altii.


Cum sa Inveti un Nou Alfabet

E evident ca nu toate limbile pot fi invatate in acelasi ritm. Daca stii bine engleza de exemplu, iti va fi mult mai usor sa inveti germana, deoarece aceste doua limbi au foarte multe elemente in comun si se trag din acelasi fond lexic. De asemenea, ele au acelasi alfabet, deci e mult mai usor sa inveti limba respectiva. La fel se intampla si cu limbile latine, de exemplu pentru noi, e foarte usor sa invatam spaniola, franceza sau italiana. Insa cand incerci sa inveti o limba cu un alfabet total diferit…lucrurile incep sa devina complicate.

Pentru cineva care foloseste alfabetul latin in limba sa natala, invatarea unor limbi straine precum rusa, araba, japoneza sau chineza poate deveni un calvar, deoarece aceste limbi folosesc un alfabet complet diferit. Cel rusesc seamana oarecum cu cel pe care il folosim noi, dar este totusi destul de greu de descifrat.

Cand inveti un nou sistem de scriere sau un nou alfabet, va trebui sa incepi prin a invata fiecare simbol in parte, transliterandule in alfabetul latin. In unele limbi, cum ar fi rusa, vei vedea ca unele litere seamana cu cele folosite de noi iar altele seamana cu unele litere din alfabetul nostru, dar se pronunta total diferit. Aceste litere sunt cunoscute ca si “prietene false” si te pot induce in eroare destul de usor. In rusa, litera “B” nu se pronunta “Be”, ci mai degraba “Ve”. De asemenea, H este N-ul nostru, C este S si P este R.

Urmatorul pas este sa scrii literele pe care le-ai invatat, pentru a te obisnui cu forma lor. Asta te va ajuta nu doar sa inveti sa scrii in limba respectiva ci si sa memorezi literele mai bine. Unele limbi au desigur un sistem mai greu de invatat, cum ar fi Chineza sau japoneza, pentru care ai nevoie de atentie sporita in invatarea alfabetului.

Dupa ce incepi sa prinzi cum se scrie in limba noua, poti sa exersezi transliterand cuvintele din romana in limba respectiva si inapoi in romana. Un alt truc ar fi sa scrii cuvintele in limba proprie, cu ajutorul noului alfabet. E un exercitiu destul de distractiv, dar evident nu poate fi aplicat la toate limbile, deoarece nu toate alfabetele au litere care sa fie similare.

Cititul in limba straina pe care o inveti e de asemenea foarte benefic, dar daca vrei sa ai si mai mult succes, incearca sa scrii pe o foaie tot ce citesti. Totusi, e bine sa nu te aventurezi in acest mic experiment decat dupa ce esti convins ca poti sa faci fata unui text intreg intr-o limba noua, cu un alfabet nou.

Daca aveti probleme cu memorarea literelor, incercati acest truc: asociati forme sau obiecte fiecarei litere. Sigur, asta e destul de greu de facut cu japoneza sau chineza, al caror litere au forme mai complicate, dar in rusa acest exercitiu e chiar util.

Odata ce ai stapanit noul alfabet si sistem de scriere, poti sa incepi sa inveti acea limba ca pe oricare alta. Desigur, iti va fi inca dificil, deoarece vor mai fi destule hop-uri, cum ar fi o gramatica bazata pe structuri complet diferite, un vocabular complex si asa mai departe.


Cum sa Iti Imbunatatesti Vocabularul

Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna sa inveti o limba straina, inchipuiti-va ca e ca si cum ai construi o casa de la zero. De-abia astepti sa o decorezi, sa cumperi mobila si sa ii faci design-ul interior, dar mai intai trebuie sa treci prin procesul de a o ridica, la propriu. Vocabularul unei limbi reprezinta doua concepte: el e si fundatia pe care vei ridica aceasta casa, dar cuvintele pe care le vei invata pe parcurs sunt si caramizile care te vor ajuta sa o termini. Sigur, nu e necesar sa ai o multime de caramizi, dar cu cat ai mai multe, cu atat vei ridica o casa mai mare si mai frumoasa.

Dar, revenind la ce domeniul lingvistic, studiile ne-au aratat ca un om are nevoie de doar 100 de cuvinte de baza pentru a purta o conversatie simpla intr-o limba straina. Deci cu doar 100 de cuvinte, ai putea avea acea fundatie de care vorbeam inainte. Sigur, continuand cu metafora, sa stii doar 100 cuvinte dintr-o limba e ca si cum ai avea o garsoniera cu baia pe hol! Pana la vila cu piscina pe care ti-o doresti e mult de munca.

Banuiesc ca aveti deja un vocabular de baza in limba pe care incercati sa o imbunatatiti, altfel nu am vorbi despre cum sa iti imbogatesti vocabularul. Daca ai invatat limba respectiva dintr-o carte de curs, sau cu ajutorul unor lectii online, probabil ai o arie de cuvinte limitata, deoarece aceste cursuri tind sa se concentreze pe putin din tot, inclusiv gramatica, ortografie, pronuntie si asa mai departe.

Citind si ascultand, poti sa iti cresti spectaculos vocabularul intr-o limba straina. De cate ori ai ocazia sa citesti un text in acea limba (si sa il si intelegi, evident!) sau sa asculti o conversatie, concentreaza-te pe cuvintele noi. Daca nu intelegi unele dintre ele, poti incerca sa le “ghicesti” din context, insa de multe ori si acest lucru poate fi dificil. Asa ca, noteaza fiecare cuvant pe care nu il poti intelege sau deduce si la final, cauta-le in dictionar. Fii atent la cuvinte care au mai multe sensuri si alege sensul folosit in text. Daca sursa noilor cuvinte e un text pe care il citesti, pe langa traducerea din dictionar, uita-te si la cum se pronunta el (orice dictionar modern ar trebui sa aiba si o pronuntie alaturi de traducerea cuvantului).

Un alt mod bun de a-ti imbunatati vocabularul este sa incerci activitati interactive in limba straina pe care o inveti. De exemplu, jocurile educationale sunt foarte folositoare pentru a-ti extinde aria de cuvinte. Insa poti juca si unele jocuri video in limba respectiva, invatant in mod natural anumite cuvinte si exersandu-le pe cele pe care le stii deja.

In sfarsit, mai poti sa iti imbunatatesti vocabularul folosind o metoda pe care cursurile de limbi straine o numesc “Un cuvant pe zi”. Fa-ti un obicei din a invata un nou cuvant in fiecare zi din dictionar si memoreaza-l. Totusi, nu alege termeni de specialitate pe care nu ii vei folosi niciodata, incearca sa gasesti substantive sau adjective care crezi ca iti vor fi de folos si in scurt timp, vocabularul tau se va imbunatati serios.


Cum sa Iti Imbunatatesti Vocabularul in Limba Spaniola

Spaniola fiind una dintre cele mai vorbite limbi de pe Pamant, nu iti va fi la fel de greu sa iti imbunatatesti vocabularul in aceasta limba, pentru ca vei auzi, vei vedea si vei citi cuvinte in Spaniola oriunde te-ai uita. E aproape la fel de usor ca invatatul limbii Engleze, deoarece Engleza e peste tot, in reclame, pe Internet sau in mass media. Desigur, exista multe metode pentru a-ti imbunatati vocabularul in Spaniola si voi incerca sa acopar cateve din ele in urmatorul articol.

Tehnici de Baza pentru Imbunatatirea Vocabularului

Daca de-abia acum incepi sa inveti Spaniola, sau daca vrei sa iti inveti copiii de mici cu aceasta limba, vei avea nevoie de cateva tehnici de imbunatatire a vocabularului pentru incepatori. Asocierea de cuvinte e o metoda perfecta pentru inceput, deoarece punand un cuvant in context, formeaza o imagine mai larga in mintea celui care invata. De exemplu, daca inveti trei cuvinte din contexte diferite, cum ar fi “avion”, “rosie” si “peste spada”, nu vei reusi sa faci vreo conexiune intre ele. Insa daca te concentrezi pe a invata cuvinte din aceiasi sfera, vei reusi mult mai usor sa le memorezi.

Un alt mod bun te ati imbunatati vocabularul in Spaniola ca incepator este sa folosesti jocuri de cuvinte, puzzle-uri sau flashcard-uri. Aceste metode pot parea putin amuzante pentru un adult, dar nu le subestima! Ele functioneaza foarte bine si pentru adulti, dar evident sunt un bonus pentru copii, care chiar se vor distra cu ele, deci vor invata mult mai relaxat.

Tehnici Avansate de Imbunatatire a Vocabularului

O metoda ceva mai avansata de a invata cuvinte noi in limba Spaniola ar fi sa iei niste lectii gratuite online de pe site-urile care ofera servicii de genul asta. Casetele audio pentru invatarea Spaniolei sunt la fel de eficiente, desi cateodata pot parea ca nu te ajuta foarte rapid. O alta metoda buna de a-ti imbunatati vocabularul ar fi sa te uiti la filme in Spaniola, eventual cu subtitrare in romana, sau in limba Engleza (sau o alta limba pe care o cunosti cat de cat).

Singura problema cu aceasta ultima metoda va fi ca va trebui sa te concentrezi destul de mult pe ce vezi si auzi, ceea ce poate fi de multe ori prea obositor, mai ales la inceput. De multe ori in filme sau programe in limba Spaniola, actorii vorbesc rapid sau folosesc dialecte care nu iti vor fi foarte de folos, sau iti vor ingreuna procesul de invatare. Un truc prin care poti scapa de aceasta problema ar fi sa te uiti zilnic, sau macar saptamanal la aceleasi programe TV, cu aceiasi actori, pentru ca asa te vei obisnui cu dictia si modul lor de a vorbi.

La final, ar mai trebui sa mentionez ca folosind aceste metode, nu vei lucra doar la vocabular, ci iti vei perfectiona in acelasi timp si pronuntia, vei stii in unele cazuri cum sa scrii cuvintele respective si vei invata cum sa le folosesti intr-un context propice.


Cum sa Iti Imbunatatesti Vocabularul Cand Inveti o Limba Straina

Imbunatatirea vocabularlui e fara doar si poate unul dintre elementele de baza in orice proces de invatare a unei limbi straina, indiferent ca incerci sa inveti franceza, engleza, spaniola, chineza, japoneza sau orice alta limba, chiar daca e una “complicata”, cu reguli total diferite fata de romana. De fapt, obtinerea unui vocabular de baza ar trebui sa fie primul lucru pe care il faci, insa construirea unui vocabular solid dureaza luni de zile, daca nu chiar ani. Totusi, sunt cateva metode care te pot ajuta sa iti imbunatatesti vocabularul mai usor:

Texte Traduse

Folosind texte traduse iti poti imbunatati vocabularul extrem de rapid la inceput, cand orice cuvant e pasibil de a fi unul nou. Nestiind multe cuvinte la inceput, textele traduse te vor ajuta foarte mult, pentru ca nu vei reusi sa scoti cuvintele din context, cum vei putea mai tarziu cand ai deja o baza cat de cat stabila. Evident, e foarte important ca aceste texte sa fie simple si curate si sa nu foloseasca unele cuvinte de specialitate, sau cuvinte care sa aiba sensuri multiple, care pot foarte usor sa iti produca unele confuzii.

Mnemonice

Chiar daca nu e neaparat o metoda “noua” de a invata, mnemonicele s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru memorarea noilor cuvinte, deci pentru imbogatirea vocabularului. “Trucul” din spatele mnemonicelor este ca iti creaza o legatura intre cuvantul din limba romana si cuvantul tradus in limba straina, printr-o imagine. De multe ori, imaginile nu vor fi neaparat comune sau nu vor crea ceva care sa fie de ordinul zile, ceea ce este bine, pentru ca retii mult mai usor o imagine mai interesanta, decat una pe care o vezi in fiecare zi.

Metoda Dictionarului

Metoda dictionarului e un efort continuu, deci nu va fi foarte rapida in comparatie cu altele. Vei incerca sa inveti cate un cuvant nou din limba pe care o studiezi, in fiecare zi. Deschide dictionarul la o pagina la intamplare in fiecare zi, gaseste un cuvant pe care nu il stiai si memoreaza-l. Sigur, nu pare foarte mult, insa gandeste-te ca vei invata de fapt mult mai multe cuvinte, intelegand contextul in care cuvantul respectiv e folosit, cat si sensurile sale multiple (daca are). E important totusi sa iti alegi cuvinte cat de cat uzuale pe care sa le memorezi, nu termeni de specializare pe care poate nu ii vei folosi niciodata.

In concluzie, un lucru pe care trebuie sa il tii minte tot timpul e ca vocabularul unei limbi straine e baza, fundatia pe care vei lucra de acum incolo, iar daca aceasta fundatie nu este destul de puternica, celelalte parti ale intregii structuri nu vor fi stabile la randul lor. In afara de metodele de mai sus, vei putea gasi mai multe tehnici de invatare a unei limbi straine si de imbogatire a vocabularului pe Internet.


Cum sa Iti Imbunatatesti Vocabularul – Invata Cuvintele Care Conteaza

Cand incepi sa iti formezi vocabularul care sta la baza unei limbi straine, pregateste-te pentru partea cea mai lunga din procesul de invatat. Ortografia, pronuntia si gramatica pot fi invatate in decurs de cateva saptamani, dar vocabularul trebuie imbunatatit constant si ca sa zici ca ai un vocabular solid, iti trebuie luni de exercitii.

Deci, avand in vedere ca aceasta e o bucata mare si grea din procesul de invatare, unde incepi? Multi specialisti considera ca fiecare limba are un asa numit vocabular de baza, cu foarte putine cuvinte care pot sa te faca sa intelegi ce se spune in mare, intr-o conversatie uzuala. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa inveti aceste 100 de cuvinte de baza care formeaza structura oricarei conversatii intr-o limba straina. Asta include saluturi, emotii, verbe comune (a avea, a face, a fii, a iubi, etc) si substantive comune (oameni, loc, timp, etc). Ai doua modalitati de a invata: ori incepi si inveti cuvintele pe de rost, ori incerci sa le inveti in mod natural, ascultand conversatii scurte sau citint traduceri usoare. De asemenea, mai poti incerca si casete audio pentru incepatori in limba straina pe care o inveti, sau chiar cursuri gratuite online.

Dupa ce ai stapanit aceste 100 de cuvinte de baza, incearca sa formezi structuri simple cu ele: propozitii scurte, fraze usoare si asa mai departe. Apoi, pasul urmator va fi sa inveti vocabularul auxiliar al unei limbi, vocabular care in majoritatea cazurilor cuprinde aproximativ 1000 de cuvinte si care formeaza 70% din limba folosita in mod uzual: substantive (fructe, legume, animale, unelte, etc), adjective (culori, calitati) si verbe mai comune. Partea buna e ca daca ai deja cunostinte in cele 100 de cuvinte de baza, iti va fi mult mai usor sa le inveti pe cele auxiliare, din context. De asemenea, dupa ce ai invatat vocabularul auxiliar, incearca sa formezi propozitii mai lungi si mai complexe cu ele si cu cuvintele de baza.

Dupa ce te-ai familiarizat cu aceste 1000 de cuvinte auxiliare + cele 100 de cuvinte de baza (evident, numarul se poate schimba de la limba la limba, dar de obicei se invarte in jurul celor care le-am mentionat mai sus) poti incepe sa inveti ce vrei: poti sa treci la gramatica, sau poti sa iti perfectionezi pronuntia si ortografia, poti sa incerci sa scrii in noua limba straina, etc.

Pentru inceput, poti folosi metoda Camerei Romane. Aceasta tehnica de invatare este la fel de eficient pe cat este de veche si consta in imaginarea unei camere cu care sunteti familiar (de exemplu propria voastra camera, sala de clasa, sufrageria, etc) si sa asociati imagini cu cuvintele pe care le invatati, cu obiecte din camera respectiva. De exemplu, daca vrei sa inveti cum se zice “minge” in olandeza, imagineaza-ti o minge in mijlocul sufrageriei si repeta pronuntia cuvantului, in minte sau cu voce tare. Astfel, atribuind o imagine unui cuvant, creierului ii va fi mult mai usor sa isi aminteasca acest cuvant, deoarece e mai obisnuit sa retina imagini decat siruri de caractere.

Flashcardurile sunt destul de eficiente de asemenea. Iar daca puteti sa vi le si confectionati singuri, cu atat mai bine. Taiati niste cartoane de dimensiuni 3x5, scrieti cuvantul pe care vreti sa il invatati in Romana pe o parte si in limba pe care o invatati pe cealalta parte. Apoi, cu cat aflati mai multe despre cuvantul respectiv, puteti adauga pe flashcard alte informatii, precum forme ale cuvantului, cazuri, genuri, timpi si asa mai departe. Este intr-adevar o metoda mai inceata de invatare, dar odata ce ati completat un flashcard cu un cuvant, nu il veti uita pentru o perioada indelungata.

In ultimul rand, puteti incerca metoda cartii de telefon. Scrieti pur si simplu toate cuvintele acelea de baza pe o foaie de hartie si in dreptul lor, scrieti traducerile lor in romana. Cititi fiecare cuvant, de sus in jos si repetati traducerea de cateva ori cu voce tare (nu in minte, e mai bine sa cititi cu voce tare, pentru a activa si memoria auditiva si a va perfectiona si pronuntia in acelasi timp). Incercati sa invatati pe “bucati mici”, de cate 15-20 de cuvinte. Daca incerci sa inveti 100 de cuvinte de-odata, pana cand ajungi pe la al 50-lea, deja le-ai uitat pe primele daca nu le imparti pe grupuri mici pe care sa le poti aprofunda.


Cum Inveti Mai Bine - Acasa sau Prin Calatorii?

Cand ti-ai pus in minte sa inveti o limba straina noua, esti in pozitia in care poti sa alegi cum vrei sa o inveti. Practic, ai trei optiuni: sa incepi un curs de limbi straine acasa (ori cu ajutorul unor carti, ori online), sa incepi asa numita “experienta de invatare prin calatorii” in care va trebui sa iti petreci cat mai mult timp in calatorii in tari in care se vorbeste limba respectiva, sau o combinatie intre cele doua, ca a treia varianta. Vom incerca sa disecam primele doua metode si sper ca la finalul articolului, va veti da seama care optiune vi se potriveste mai bine.

In primul rand, invatatul de acasa are doua mari avantaje: e mai ieftin si e mult mai comfortabil. Nu prea conteaza limba straina pe care o inveti, mai mult ca sigur ca vei gasi o gramada de cursuri de genul “invata de unul singur” pe Internet sau prin librarii, scrise in mod special pe limba respectiva. Daca sunt scrise si structurate cum trebuie, aceste cursuri pot fi extrem de eficiente.

Daca preferi, poti sa iei si un curs gratuit online, de pe unul din site-urile de profil (Internet Polyglot e un site superb pentru asa ceva, apropo). Aceste lectii gratuite sunt foarte comfortabile si evident, va scapa de un cost suplimentar. Daca aveti posibilitatea, gasiti un curs gratuit online care sa va ofere si lectii scrise cat si lectii audio. Acestea, sau mai bine zis aceasta combinatie e extrem de puternica si aproape dubleaza eficienta procesului de invatare.

Invatatul prin calatorii e desigur mult mai costisitor, insa depinde si unde anume calatoresti. De exemplu, daca esti un german care vrea sa invete franceza, nu iti va fi chiar asa greu sa mergi cateva sute de kilometri cu masina, sau cu un mijloc de transport in comun in Franta. Insa daca esti un american care vrea sa invete chineza…situatia se schimba putin. Pentru noi romanii, e destul de scump sa mergi si prin Europa, deci costul va fi intr-adevar un dezavantaj.

Avantajele invatatului prin calatorii sunt destul de evidente. Trezindu-va direct in mijlocul unei oaze de cuvinte straine, creierul vostru se va concentra pentru a se adapta si a intelege ce se vorbeste in jur, ceea ce va ajuta la invatarea limbii respective. Corelatia dintre imagini si cuvinte e facuta mult mai usor si chiar si o scurta vizita la supermarket va va aduce cateva cuvinte noi in vocabular, chiar de pe raftul cu fructe!

In concluzie, trebuie spus ca niciuna din aceste metode nu va poate garanta ca veti putea vorbi limba respectiva la perfectie. De fapt, scopul lor este sa va creeze o baza in aceasta limba, o fundatie pe care o veti folosi mai tarziu pentru a invata limba straina respectiva in detaliu. Fiecare metoda are cateva puncte forte (gramatica pentru invatatul de acasa si ortografia si pronuntia pentru invatatul prin calatorii) si unele puncte slabe (pronuntia pentru invatatul de acasa si gramatica pentru invatatul prin calatorii), ceea ce poate duce la idea ca metodele acestea sunt complementare si ca o combinatie intre ele doua poate fi cea mai buna solutie.


Prinde Mai Mult Dintr-un Curs de Limbi Straine

Cand iau un curs de limba straina, majoritatea studentilor sunt interesati doar sa il treaca cat mai repede si sa isi ia certificatul sau diploma cum ca au absolvit cursul, astfel incat CV-ul lor sa arate mai consistent. Totusi, sunt unii studenti care iau aceste cursuri pentru ca sunt intr-adevar interesati de limba care se preda in ele si vreau sa o stapaneasca, sau pur si simplu sa si-o perfectioneze. Daca esti un astfel de student, atunci vei vrea sa prinzi cat mai multe dintr-un curs de limbi straine, iar articolul urmator te va ajuta in acest scop.

In primul rand, trebuie sa intelegem ca fiecare curs, daca are o structura cat de cat reusita, va avea o serie de lectii inlantuite, cu dificultati graduale. Fiecare lectie va “sta” pe cea dinainte, ca intr-un castel de carti de joc iar daca lipsesti de la o lectie sau nu o intelegi foarte bine, risti sa darami acest castel. Sigur, un castel de carti poate supravietui de multe ori daca extragi o singura carte din interiorul lui, dar daca incepi sa extragi mai multe, ai deja o problema. Banuiesc ca intelegeti unde bat: orice curs trebuie urmat cu constanta daca vreti sa obtineti maximum din el. Nu ajunge doar sa “repeti acasa” ce a scri colegul sau colega.

Sigur, chiar daca urmezi un curs de limba straina intreg, va fi greu sa zici la final ca stii sa vorbesti acea limba, chiar daca ai fost la toate lectiile, ai invatat si acasa, etc. Un curs iti poate da insa o baza, o fundatie pe care sa construiesti ulterior limba respectiva si iti va arata legile gramaticale folosite de ea. Un alt rol major pe care aceste lectii il au e imbogatirea vocabularului. Fara un vocabular solid, nu poti sa treci la concepte mai complicate, deci acesta ar trebui sa fie primul pas la care trebuie sa fi extrem de atent cand mergi la un curs.




Lectii Gratuite de Limbi Straine – Incepe-ti Vacanta in Strainatate cu Bine

Calatoritul in alte tari constituie o experienta unica, dar de multe ori, poate fi frustrant, cand nu ai mijloace de comunicare cu populatia nativa, pentru ca nu le cunosti limba. Cu totii visam la acea excursie in jurul Pamantului, in care sa cunoastem numeroase culturi diferite, insa multi dintre noi neglijeaza aspectul lingvistic pe care o astfel de calatorie l-ar presupune. Nu putem sa le cerem tuturor celor pe care ii intalnim sa ne stie limba, sau sa stie o limba de circulatie internationala! Tot ce putem face e sa incercam sa invatam noi limba lor, sau macar conceptele de baza de care ai avea nevoie intr-o excursie: sa stii cum sa chemi un taxi, cum sa te cazezi la hotel, cum sa ceri informatii si cum sa platesti pentru produse, mancare, etc.

Pentru vorbitorii de Engleza (chiar daca nu sunt nativi), una dintre cele mai mari erori e ca asteapta ca toata lumea sa le cunoasca limba. In cel mai bun caz, ei se gandesc ca nu sunt sanse sa nu fie cineva care sa vorbeasca engleza in locul unde vor merge. Totusi, probabil ca ati experimentat asta pe proprie piele, nu peste tot se vorbeste Engleza asa de frecvent ca in Romania si nimeni nu e obligat sa stie Engleza sau sa poata comunica intr-o alta limba internationala.

Deci inainte de orice calatorie in strainatate, incercati sa luati cateva lectii scurte (eventual cateva lectii gratuite online) in limba tarii pe care o vizitati. Sigur, aceste lectii rapide nu sunt menite sa te invete o limba straina in totalitatea ei, dar te pot ajuta sa ai o comunicare de baza, care de multe ori va fi mai mult decat bine venita.

Nu conteaza ca vrei sa inveti Franceza, Hindusa, Rusa sau pur si simplu sa iti imbunatatesti limba Engleza, exista numeroase locuri unde poti sa inveti bazele acestor limbi, pe Internet. Chiar si prin cateva jocuri de vocabular, veti putea sa deprindeti unele concepte care va vor fi folositoare si va vor face vacanta mult mai placuta.


Invatatul Eficient al Unei Limbi Straine

Daca va uitati putin pe Internet, veti descoperi ca sunt sute si mii de metode de invatare a unei limbi straine, toate spunand ca sunt cele mai bune. Sigur, unele intr-adevar sunt inovatoare si utile, dar multe altele va vor ajuta prea putin pentru timpul pe care il investiti in ele. De la lectii gratuite online, la carti de curs si jocuri educationale, toti vor incerca sa te ademeneasca sa le folosesti metoda, argumentand ca are “Eficienta Maxima”. Fiecare persoana va reactiona diferit la aceste metode de a invata o limba straina, dar eu am ales cateva care cred ca sunt intr-adevar folositoare si poate, daca le veti aplica, veti afla ca si voua va par la fel.

Metoda Invatatului cu Voce Tare

Aceasta metoda presupune sa invatati cuvintele noi cu voce tare si evident, se bazeaza foarte mult pe conversatie, monolog si repetarea verbala a cuvintelor. Metoda are 2 avantaje majore: primul este ca vei putea asimila ce ai invatat (citit) mult mai bine decat daca ai repeta doar in cap cuvantul sau propozitia, pentru ca vorbind, ai pe langa factorul vizual format de citire ai si un factor auditiv pe care creierul il va folosi automat pentru memorare. Memoria auditiva e foarte puternica si nu ar trebui neglijata, mai ales cand este combinata cu memoria vizuala.

Al doilea motiv pentru care metoda invatatului cu voce tare mi se pare excelenta e ca iti va obisnui gura cu limba noua. Stiu ca suna ciudat, dar gura noastra intr-adevar trebuie sa se obisnuiasca de fiecare data cand invatam o limba. Chiar si daca stii o limba la perfectie, daca nu o vorbesti o perioada indelungata, chiar daca nu ai uitat limba propriu-zisa, nu mai poti pronunta cuvintele cum trebuie de la inceput, pentru ca ai nevoie de o perioada de reacomodare. Ei, invatand prin metoda aceasta, perioada de acomodare si reacomodare va fi minima, daca nu chiar va disparea complet.

Invatatul Distractiv

Studiile stiintifice nenumarate s-au facut pe acest subiect in decursul ultimelor decenii si toate au avut acelasi rezultat: invatam ceva mult mai usor si mai eficient atunci cand procesul de invatare e unul relaxat, distractiv, decat atunci cand avem de a face cu un proces mecanic. Invatatul distractiv poate include orice de la folosirea flashcard-urilor cu imagini, la puzzle-uri educationale, jocuri de vocabular sau jocuri de memorie. Sigur, invatatul prin metode distractive nu e la fel de rapid ca si invatatul mecanic, clasic, insa informatia pe care o veti asimila, desi redusa, o veti memora mult mai eficient si pentru o durata mai lunga.

E-learning


E-learning vine desigur din limba engleza, de la “electronic learning” si se bazeaza pe invatatul limbilor straine cu ajutorul Internetului. Chiar daca e o metoda mai noua de invatare a unei limbi, Internetul are avantajul ca ne poate oferi la randul lui metode de invatare audio sau video, carti de cursuri, lectii gratuite online si multe altele. Deci, practic, E-learning e insumarea tuturor acestor metode virtuale de a invata o limba straina, nu e in sine o metoda.




O Limba Straina se Invata mai Usor in Tinerete

Cred ca stim cu totii ce importanta e joaca in timpul copilariei si oamenii de stiinta ne-au demonstrat ca aceasta perioada e cea mai buna pentru a invata, iar acest fapt se refera si la limbile straine. Din acest motiv, Internetul are multe de oferit tinerilor care vor sa invete o limba secundara. Folosind cartoane colorate sau jocuri de cuvinte, copiii isi creaza un vocabular solid si memoreaza cuvintele mult mai usor decat dintr-o simpla carte, deoarece joaca e cel mai bun profesor. Iar copiilor le place sa se joace, ceea ce formeaza o combinatie de factori care pot duce la o baza solida pentru o limba straina, inca din tinerete.

Nu poti sa inveti pur si simplu unele concepte lingvistice, trebuie sa te folosesti de alte procese ale invatatului, cum ar fi cititul pentru a ajunge aici. Totusi, nu e tot una sa citesti “fortat” dintr-o carte de curs sau sa citesti de placere in noua limba straina pe care incerci sa o inveti. Cititul este, in sine, o metoda foarte buna de ati crea un vocabular solid. In momentul in care gasesti un cuvant nou pe care nu il cunosti, poti sa consulti un dictionar si nu doar ca vei invata ce inseamna, dar vei si stii in ce context se poate folosi cuvantul respectiv. Asta e si mai important pentru copii, pentru ca isi vor imbogati atat vocabularul in limba straina pe care o invata, cat si in limba lor materna.

Pe Internet, puteti sa gasiti o gramada de cursuri online gratuite, in multe limbi straine. Chiar daca aceste cursuri sunt de obicei create pentru a fi folosite cu lectiile de limbi straine uzuale, ele sunt o sursa importanta de educatie. Va incurajez sa cititi si in afara textului care vi se da in limba straina pe care o invatati, pentru a stii detalii si despre cultura poporului care vorbeste limba respectiva. E mult mai usor si mai interesant sa inveti daca poti sa asociezi o anumita cultura cu o limba.

In concluzie, putem spune clar ca perioada cea mai buna pentru a invata o limba straina e copilaria. Incurajand copiii sa invete alte limbi si culturi, le deschidem multiple usi catre intelegerea lumii si intelegerea proprie. Aveti grija totusi sa nu puneti prea multa presiune pe copilul dumneavoastra si sa incercati, pe cat posibil, sa faceti procesul de invatare a unei limbi straine cat se poate de distractiv si relaxant. Iara daca puteti sa ii dati copilului un singur cadou, potrivit ar fi ca acesta sa fie dragostea pentru invatatura.